Summering - veckan som har gått.....

Gustav magsjuk i över en vecka nu...har varit urjobbigt. Medicinerna far åt skogen i värde och pojken går ner i vikt. Har legat inne en vända för dropp. Hjärtat verkar må bra, så det tackar vi högre makter för. Att det är nervpressande är nog en underdrift. Man har ju ingen erfarenhet av att ha ett sjukt barn med nytt hjärta..man hinner tänka många tankar innan man ska sova. Det finns ingen på sjukhuset i Uppsala som har någon erfarenhet av transplanterade barn så man får själv vara med och hjälpa till..lite svårt då man är orolig. Samtidigt så är de lyhörda och extra försiktiga och det är jättebra!!

Tyvärr så missade Gustav skolavslutningen vilket var tråkigt, men vår förhoppning är att han är tillbaka i skolan när det börjar igen. Alexander kommer inte att vara där...hur ska det gå? Återstår att se! Nu hoppas vi bara att han vill komma och vara med oss ändå...de har ju varit tillsammans i 5 år, är liksom sammankopplade för livet..vilken underbar känsla att vara någon så nära som inte är familj..blir bra det när Gurra blir tonåring..he he!

Julafton hann vi i alla fall med..kom hem från sjukan dagen innan julafton så tack gode gud att vi gjort de flesta inköpen..jag var ute vid Rusta och Intersport på kvällen innan dopparedagen dock och broarna liksom sprängdes bakom mig..alltid ute i sista sekunden, inget nytt med det i och för sig. Nu så hoppas Nils att det kommer fler klappar..han berättade för mig -"att i morgon mamma så är det juldagen (är idag..) och då kommer det mer julklappar"...ha ha, sköning!

Håll nu tummarna att Gustav inte spyr någon gång mer idag..

Kram och God Jul i efterskott!

Nu lite sommarminnen:
Carl, Nils och jag på Paddan i Götet. Underbart!!


Forts..den första dagen i Gustavs nya liv

Förra inlägget om denna dag slutade med att vi pussade hej då till Nils som skulle vara hos moster Kika...det var inte så kul kan jag lova..man vill liksom att alla ska vara tillsammans i ett sådant här läge. Han var dock hur glad som helst att få sova hos Kika så för honom var det bara kul..tur det. Tänk vad skönt små barn har det, aldrig några jobbiga tankar direkt. Han tyckte kort och gott att det var roligt för Gustav! Han kom ner nästa dag med Kika, Gabriel och Alexander.

En timme efter samtalet från koordinatorn på Sahlgrenska kom en taxi glidande (Gustav vaknade och mådde bra efter en alvedon), taximannen helt cool började lassa in bagaget, han hade ingen susning om vad för körning han skulle göra, bara att han skulle till Arlanda snabbt. Som tur var så visste han också vilken terminal han skulle till..tror ni han hittade den då, nehe. Fick köra ett extra varv för att komma rätt. Språkförbistringen gjorde sig påmind här.

När vi väl kom rätt så kom en securitasbrutta (känd från TV) körande och meddelade att planet var en halvtimme försenat..nu ökade pulsen lite kan jag säga. Under taxifärden och hela vägen till sjukhuset var mitt mantra.."kom ihåg, det kan bli så att det inte blir någon operation, vi måste vara inställda på det" säkerligen mest för att förbereda mig själv för det.

Tillslut kördes vi in på plattan som värsta Beckhams och så kom ett litet jetplan singlande ner för himlen och taxade in till taxin..rätt coolt faktist..vilken känsla, att så många människor vill hjälpa oss. Tack Sveriges befolkning för att ni betalar skatt! Nu har den blivit använd till rätt saker!! Carl och Gustav hade aldrig flugit förut så det var ett annorlunda sätt att gör det för första gången. De hivade in oss och bagaget snabbt, vi hade ju förlorat tid, och rullade iväg direkt och drog på innan jag hann reagera. Tur var väl det. Jag och Gustav satt bak och fram så vi hade en rolig syn framför oss..Carl som pressade sig in i stolen och sa..-"Mamma, jag vill inte"! Too late, för då var vi redan uppe i luften. Jäklar vad snabbt det gick att komma upp i ett litet jetplan. Det lät och kändes ungefär som om man satt i en torktumlare, öronbedövande! När vi kommit upp en bit så sa Gustav plötsligt - "Titta en sjö som ser ut som ett hjärta", helt otroligt. Måste varit ett tecken. Jag såg den inte för jag vågade inte röra mig, trodde planet skulle välta..ha ha! Lite flygrädd kan man säga.

Efter ett tag så lugnade jag ner mig och kunde njuta av den fantastiska utsikten, man flyger lägre än vanligt för att trycket i kabinen inte ska bli för högt..eller lågt?! Vet inte vilket. Det var soldis och mycket vackert!

Framme på Säve så väntade en taxi som skulle ta oss till Drottning Silvias barn- och undgomssjukhus..och den taxichauffören ville ha betalt, ännu en lite felande länk i denna fantastiska kedja som räddade Gustavs liv. Han skulle fått betala oss tycker jag så mycket herrparfym han sprutat på sig. Ambulans är nog att föredra i detta läge.

Nåväl, vi kom fram till avd 323 vid kl. 21.00 och stack direkt på röntgen. Personalen var mycket noga med hur Gustav stod och flyttade honom en cm hit och dit, så att Gustav till slut sa lite tyst - "sluta petnoga tant", ha ha då släppte lite av anspännningen, lilla tappra Gustav. Något senare efter duschning och premedicinering så sa han bara helt stilla - "mamma, detta är min chans". Under hela färden till Göteborg så var Gustav helt lugn och väldigt positiv. När jag frågar honom nu så säger han - "Lite orolig var jag, men jag hade så kul med Carl". Carl hade fått bestämma själv om han ville hänga med och han tvekade inte. Min älskade Carl som varit med från början ville följa med och var delaktig..han var nog ganska orolig att det skulle gå tokigt!

Kl. 21.50 rullade de upp oss till operation, kl. 22.00 var han sövd..(fem timmar efter samtalet). Gustav sövdes med mask för han hatar att sätta nål. Detta hade han aldrig gjort förut så han började skrika och bad dem ta bort masken, tyvärr så kan man inte det när den väl sitter där, för då måste man börja om efter ett tag. Den tiden hade vi inte. Jag såg paniken i hans ögon och han skrek till slut -MAMMAAAA. Jag höll mig från att börja gråta då, men så fort vi kom ut från rummet så var jag avdomnad och bara grät, grät, grät. Vi fick prata med kirurgen (en cool man som vi träffat tidigare) och han berättade vilka risker som fanns och lite hur det skulle gå till. Han berättade också att det inte är som på Grey´s Anatomy, att hjärtat måste sparkas i gång, i de flesta fallen så börjar det nya hjärtat spontanslå så fort det kommer vätska i det. Det var ju så klart jag som frågade om det brukar gå till som i serien...nästan aldrig fick jag till svar.

Gustav har berättat efteråt att det kändes som om han kvävdes, kul att utsätta sitt barn för det!? När han nu sövs vid biopsierna som görs för att kolla att hjärtat mår bra så vill han sövas på mask, så ibland kan lite hårda tag också få barnet att förstå att det inte är farligt! En sak är säker i alla fall..Anestesi- och intensivvårdspersonal är proffs!

Efter 11 timmar ringde de oss...allt hade gått bra! Han hade fått ett "kanonhjärta"! Tacksamheten man känner är gränslös, stor sorg för en familj är glädje för en annan..obegriplligt, men fint!

Nu väntade en tid med ganska mycket oro och en känlsa av overklighet!

www.livsviktigt.se

kramEn vecka efter hemkomst...6-7 veckor efter operationen. Nu jäklar
skulle Gustav göra allt som han inte kunnat förut. Med på bilden är
också fr. v kusin Gabriel, Carl, Nils och Gustav. Han lärde sig fort kan
jag lova!


I går..

hade Gustav sin första gymnastiklektion inomhus efter nya hjärtat! Hinderbana. Haja om ungen var lycklig! Äntligen kunde han vara med på en hel gympalektion utan att behöva stå på sidan om och göra något mindre ansträngande...."a small step for mankind but a gigantic step for a little boy"! Han är fortfarande lite svag i överkroppen så lite hjälp behövdes vid armgång...vem behöver inte hjälp med det?! =)

I morgon ska jag till Stockholm och bara "chilla" med mina kära vänner! Shopping och middag hos Anna W.
Det ska bli så trevligt!

Återkommer snart med fortsättningen på förra inlägget..flygturen, operationen, början på det nya livet.

Ha en skön fredag...ska försöka kolla på Idol i det larm som brukar uppstå efter middagen i detta hus. Kanske
blir bra bakgrundssound.

Lilla Alice mår bättre nere i Göteborg. Jag vet ju av erfareneht att det snabbt kan ändras så jag hoppas med
hela min själ att allt nu ska gå bra för henne!!
http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.8531227

Peace!Pappa Perra! Nu fick ni se honom också.

Väntan på det nya hjärtat...

När Gustav var 6 år och fem månader så sattes han upp på väntelistan för de som behöver ett nytt hjärta. Hans blodgrupp är relativt ovanlig vilket gjorde att de förvarnade oss att han troligen kommer att få vänta ett tag...Nu blev detta 1 år och 7 månader. Något av ett rekord som jag hoppas ingen behöver slå för den tiden har varit mycket jobbig för hela familjen.

Man hamnar i någon sorts vaccum, kan inte planera något, inte resa någonstans, förutom inom Sverige. Vi gjorde inte så många resor..tänk om de ringde när man var i fjällen med skidkläder i bagaget...Man blir rätt apatisk och orkar inte heller planera något till slut. Hela ens tillvaro ställs på vänt. Man får dåligt samvete för de andra barnen i familjen, de får inte uppleva något, får ingen stimulans alls. Att våra barn är rätt vilda tror jag kan vara pga detta.

Att Gustav skulle var sjuk när de ringde var också skrämmande...tänk om det äntligen fanns ett lite ängelhjärta och så kunde han inte ta emot det, nej gudskelov så var han frisk när de äntligen ringde.

För en gång skull så hade jag glömt min mobil i bilen när jag var inne och handlade....när jag kom ut i bilen så hade jag 11 obesvarade samtal...men va tusan nu då. Carl skulle spela fotbollsmatch (Perra är tränare) och lagets bollar låg i min bil. Jag ringde hem och sa lugnt -jag kommer, lugna er! Perra säger också helt lugnt - De har ringt från Göteborg, det är dags, vi ska åka nu. Vet ni vad jag säger mitt spån....-Nej, du skämtar! -Jag skämtar inte om en sådan sak Anna, säger Perra. Då går det upp för mig att nu är det dags, nu börjar resan som man med skräckblandad förtjusning sett fram emot. Känslan var ungefär som när man skulle in och föda barn..måtte detta nu gå vägen! Det var som om någon drop ur proppen på min vaccumtillvaro!

Jag körde hem lite lätt skakis. Väskorna var ju redan packad sedan knappt två år (som tur var hade jag kollat G´s kläder för ett tag sedan så att de passade) så det var bara lite toagrejer som skulle ner.

När jag kommer hem är Gustav hysterisk och har ont i örat..puh, inte det också, som tur var så fick vi ge honom en alvedon och så somnade han. När han vaknade så var han ok och redo att dra... 

Gustavs kompis O var här när de ringde så honom fick vi sända hem lite tidigare...Kusin Astrid fick ta Nils (han skulle inte med) och gå ner i källaren och kicka boll. Efter ett tag kom Kika och tog med sig Nils hem till sig...konstigt att säga hej då till honom och hoppa in i en taxi för att köras till Arlanda. Nils och Carl hade aldrig flygit förut så de tyckte mest att det var spännande ....inte jag! Jag som är rädd för lugnande piller kunde nu ha tagit en valium utan problem!!

Forts följer....."Första dagen i Gustavs nya liv"


Möte i skolan, 4-årskontroll, föreläsning med bl.a. Ann Söderlund

Idag har jag vilat på förmiddagen...kändes som om kroppen var 100 år (har sprungit två gånger på tre dagar..), blev därför mycket förvånad när jag i kväll var på Klara K´s begivenhet på konserthuset i Uppsala och gjorde någon sorts test som visade vilken fysiologisk ålder man hade...jag var 26 ha ha ha, troligt! Man mätte då kroppsfett, vätskemängd...etc etc. Nåja lappen jag fick med resultatet ska ramas och sättas på en väl utvald plats i huset där alla passerar!

Kanske min vila gjorde under man vet aldrig!

Idag var det möte i skolan med rektor angående Gustav och hans framtida skolgång. Tyvärr så kan inte Gustavs älskade Alexander vara kvar som stödperson..(jag är inte helt klar med att jobba för det ännu dock), skolan har inte pengar sägs det. Förra veckan så gjordes ett övergripande test av Gustav för att se att han utvecklas normalt efter alla sövningar och hjärt- och lungmaskiner och resultatet var att han var normalbegåvad, men med lite koncentrationsproblem. som jag tror beror på att han ibland stänger av när kraven blir för höga eller någonting är tråkigt, han blir orolig också på något sätt..stressad. Sen är han van att få som han vill...bara man krånglar lite!

Barn som har eller har haft det jobbigt blir ibland svåra att få kontakt med och detta är enligt min teori en ren överlevnadsinstinkt, de kan inte förstå det jobbiga, inte sätta ord för vad de känner och reagerar på olika sätt, börjar prata om något annat, tystnar, blir stirriga och kan inte sitta still eller "stänger av". I alla fall så ska nu Gustav börja skolan helt efter jul och kommer då att få stöd till att börja med för att underlätta inträdet i de friskas skolvärld..vi får se hur det går...jag kommer annars själv att demonstrera för Alex återkomst!!! Jag kommer då att bli den nya Folke Pudas..ni vet han med lådan på Sergels Torg.

På föreläsningen i kväll så hörde jag Ann Söderlund och kände igen mig i nästan allt hon sa..detta med att vara Pipp Långstrump mamman med de vilda killarna och allt detta med att mamman alltid känner skuld..VARFÖR gör vi det???? Vi vill inte att våra barn ska vara ledsna och vi vill för guds skulle inte att det ska vara vårt fel, men hur i hela friden ska de då lära sig något av livet ....nej nu måste jag ändra mig..detta går inte! Nu får vi tuffa till grabbarna lite om det nu behövs för de verkar inte direkt mesiga!!! Det är troligtvis jag som är mesig...det visar sig väl när barnen blir vuxna och går i terapi..brukar ju vara mammas fel det mesta ...=) he he.

Nej, mina barn är världens bästa, men lät som en orkan kom, när vi trädde in på vårdcentralen för 4-års kontroll och vaccinering av Carl och Nils....hann med det också. Jag är ju inte helt tyst alltid heller så det är kanske inte så konstigt! Trött blir man i alla fall av allt stojande!

KramGustav på intensvien två dagar efter hjärttransplantationen...samma
dag fick han åka ner till avd 323. Underverk händer i verkligheten!


Gustavs första år- operationerna

Första operationen


Första operationen gjorde han 6,5 vecka gammal, den 4 juli 2001. Min systers namnsdag och USA´s nationaldag.  Eftersom han hade både aorta och lungartär som mynnade i högerkammare blev flödet till lungorna på tok för högt, så denna op gjorde så att flödet minskade (man satt ett lite bomullsband runt lungartären för att strypa blodflödet lite). Gustav mådde direkt mycket bättre och vi fick se ett första leende när han kom ner på avdelning. Hans blick var helt annorlunda, alldeles klar.


Efter två veckor fick vi åka hem, Gurra i helikopter och vi andra med tåg…den tågresan var lång trots att det var X-blåtusen, som Carl kallade det.  Sjukhuset ringde oss och frågade var vi var, det är SJ och kollektivtrafiken i ett nötskal det. Nu började det nya livet med Gustav, vad det innebar, sondmatning var tredje timme dag som natt, ibland vaknade man med sondsprutan i handen och hälften kvar, gick ju bra ändå! I början så ammade jag honom innan sondmatningen (han fick bröstmjölk i sonden i 6 månader sedan orkade jag inte pumpa mer…) bara för att han skulle få den närheten. Det var inte det lättaste för han somnade hela tiden så jag fick gå och vagga honom i famnen samtidigt. Lite småjobbig tid dessa sex första månader......


Det jag kommer ihåg av den här tiden var att jag var på helspänn hela tiden. Hade liksom inte tid att knyta an som man annars. Det enda man tänkte var hur ska jag hålla detta lilla söta barn vid liv och mata var det handfasta jag kunde göra. Känslorna fick liksom vänta och sedan så var man säkert rädd att något skulle hända, man vågade inte släppa på känslorna helt.  Rätt dålig uppföljning av oss föräldrar med hjärtsjuka barn måste jag säga…eller så kanske det fanns men det var ingen som sa att nu ska du komma på detta möte eller nu ska du prata med den här personen. Allt var liksom i ett töcken. Det kom ju med tiden att man blev mer trygg och inte så skärrad.  Fast nog måste jag säga att mitt katastroftänkande ökade dramatiskt efter Gustavs födelse.


Andra operationen

Andra operationen gjordes när G var 7 månader och skulle bli den allra värsta. Det slutade också med att en operation blev två. Nu skulle man börja bygg om hans hjärta till ett sk. enkammarhjärta, där allt blod som inte är syresatt går direkt till lungorna istället för att passera hjärtat. På detta vis så behövs inte en av kammarna. Man gör denna ombyggnad i två steg och börjar med överkroppens blodflöde. I Gustavs fall så var det vänster kammare som saknades, vilket är den sämsta sida att sakna….den är störst och pumpar det syresatt blodet ut i kroppen igen. Enkelt förklarat så innebär op att man kopplar överkroppens blodflöde direkt till lungorna.  Efter operationen mådde Gustav ok (jag såg dock att hans ögon var rädda igen), men efter någon dag så blev han sämre och började samla vatten i hela kroppen, läkarna förstod inte varför riktigt. Det var en otrolig plåga att se honom lida, så vi bad dem tillslut att lägga honom i respirator, då vi såg att han låg och kippade efter andan. Genom att han blev så vattenfylld blev han mer lik en tjock frisk bebis…väldigt konstig var det.


Under denna värsta tid av hans liv när han låg helt hjälplös och led fick han också en propp i höger halsven vilket gjorde att han blev dubbelt så tjock på denna sida halsen…då var man redo att packa ihop helt. Undrar när man egentligen inte orkar mer..man säger att man inte orkar mer, men på något sätt så gör man det ändå. Proppen löstes upp och man beslutade till slut att öppna honom igen för att gå in i hjärtat. Det var nu straxt efter nyår…vi hade spenderat jul och nyår på intensiven.


Andra operationen tog sex timmar och jag har aldrig varit mer nervös i hela mitt liv varken förr eller senare. Till slut så ringde de och sa att op hade gått bra och de nu förstod varför han hade mått pyton. Hans klaff mellan förmak och kammare var helt missbildad och när blodflödet hade ökat från lungorna så hade den inte orkat hålla emot. Blodet hade börjat backa tillbaka till lungorna vilket då orsakat svikt i hela systemet. Nu hade man satt in en vuxen aortaklaff i titan och även en pacemaker. Pacemaker pga. sinusknut hade blivit förstörd då den nya klaffen var så stor. Han visade direkt att detta var en succé. Efter knappt en vecka var han nere på avd. Han var som ny…eller kanske inte som ny för han var helt lealös och kunde inte ens hålla upp huvudet. Två veckor nedsövd är inte bra för muskelstyrkan….


Efter fyra veckor på intensiven så var vi rätt psykiskt trötta. Min syster Kika kom och hämtade Carl så att han fick komma hem och leka med kusinerna och gå på dagis. Carl var nu 3 år och 4 månader. Efter ännu en vecka så åkte Perra hem med tåg, jag fick ha kvar bilen, för inte tänkte jag åka helikopter hem…i full storm visade det sig sen, nehe tack du. Den 24 januari tror jag det var så fick jag och Gustav åka hem, han i helikopter och jag med bil. Jag har filmat när helikoptern lyfte och det blåste så in i, så jag kunde inte stå still. Som tur var så tog Perra och Carl emot Gustav i Uppsala när han kom i sin pilotmundering nerbäddad i kuvös. Allt hade gått bra…otroligt..jag hade varit helt övertygad om att Gustav inte skulle klara sig, men som en läkare sa nere i Göteborg innan första op, citat ” – Det är nästa omöjligt att ta död på de här små, de har en sådan otrolig livsvilja, det är bara när det är svåropererat och stora fel som det tyvärr inte alltid går att klara dem”.  Gustavs hjärtfel var mycket komplicerat och de var mycket rädda att detta kanske inte skulle gå vägen…men se vad som hände! Nu springer han som en gasell här hemma!!!


www.livsviktigt.se

Kram

 

Första UIF-dagen. oktober 2009...knappt 5 månader efter hjärttransplantationen.
Kan man se lyckligare ut? Hoppas hans ängel kan se honom!


Nu ska jag baka...

Håll i er, för nu ska mamman baka lussebullar..som ingen tycker om förutom jag..ha ha. Nej, så klart så finns det en tvingande faktor bakom detta bakande, Carls innebandylag ska sälja på Gränby Centrum. Mycket smör och socker brukar fixa biffen!

Gustav är hos Oliver och leker, kommer troligtvis vara där hela dagen. Ett lugn har lagt sig här hemma..tar man bara bort en liten huligan så blir inte striderna lika hårda. Det är precis som när man var liten och lekte i konstellation av tre flickor..inte bra..alltid en som kom på sidan om. Flickor är också enligt min erfarenhet lite grymmare än de lite mer enkla pojkarna med sina snålt stälda "intrigsinnen". Nåväl, kul för Gustav att äntligen kunna leka borta, efter karantänen, och utan hinder gå ut och leka i timmar!!! Jihaaa! Var omöjligt förut ..kunde vara ute i max en kvart i detta eländiga väder.

Perra är i England och slår runt, enligt hans mått mätt, kollar på fotboll alltså. Själv skulle man plöja igenom Londons shoppingdistrikt som en iller. Han är i och för sig i Leeds..kanske inte riktigt samma shopping där. Att han är borta medför att min blogg inte fylls på som jag önskar..mina tre fågelungar kräver mycket av sin mor.

Jag hoppas snart att jag kan ge er mer bakgrund och berätta mer om Gustavs operation. Berätta för världen att donationsfrågan är viktig!! Gustav har en ängel någonstans som har räddat hans liv. Det måste alla få veta!

Lilla Alice som är nr 2 i Uppsala län att få ett nytt hjärta kämpar just nu i Göteborg, håll era tummar för henne och hennes familj!! Senast jag hörde så mådde hon inte så bra..hoppas hoppas hon snart mår bättre!

Kram till er alla och Glad andra advent..eller vad man nu säger =)! Försök att inte stressa..det finns så mycket mer som är viktigare!Det kan vara roligt på sjukhus också..när man har hela lekterapin för
sig själv. Ingen fick vara där med oss pga infektionsrisken. Sötnosar!
Juni -09.

Helgen i korthet...

Fredgagsmys på akuten, Gustav knuffade Nils så han for med pannan rakt ner i trappen = spräckt ögonbryn.
Som tur var så hade kirurgen det lugnt när vi kom, så vi kom in nästan direkt. De limmade ihop honom, skönt att de slapp sy! När vi åkte så kom det en påkörd pojke, hoppas det gick bra för honom!!

Efter akuten middag på Gillet med brudarna! Puh..bara 1,5 tim försenad...

Lördag var det dags för dop i Sala, lille Elias skulle få sitt namn. Det var så fint så och våra barn skötte sig ganska bra..peppar peppar. De var utomhus en del av tiden........allt har sin förklaring.
När vi kom hem drog Carl och Perra på Siriusmatch så jag fick vara med smådjuren, handlade lördagsgodis...en expedition i sig när man har dem med sig!

Söndag, Gurra och Carl samt kusin Gabriel till Studan för skridskoåkning..andra gången för G, går bättre och bättre! Nils på kalas hos kompis Erik och jag till Älvsjö för lite avkopplande glögg hos Susanna med familj. Tack Limpan och Haren för skjutsen!! Tack Perra för du att tog hand om skridskoåkarna. Tack Kika för att du tog hand om Nilsson!

Jag håller på att sammanställa Gustavs 6 första år, snart klart!! Bara så man har lite bakgrund. Så snart så börjar transplantationshistorien..vill inte gå händelserna i förväg......

Nej, en semster på några år skulle inte sitta fel!

Kram så längeGöteborg maj 2009...är fortfarande lite trött efter avstötning och infektion!


RSS 2.0